Ευρυαγγείες

Απαλλαγείτε από τις μικρές κόκκινες και μπλε φλέβες και περπατήστε στην παραλία με υπέροχα λεία πόδια.

Tι ακριβώς είναι οι ευρυαγγείες;
Οι ευρυαγγείες δεν είναι τίποτε άλλο από διάταση των μικρών φλεβών στα πόδια που κάποια στιγμή σπάνε. Αυτό προσδίδει και την κόκκινη ή μπλε απόχρωση αλλά και συμπτώματα όπως βαριά πόδια και αίσθημα καύσου. Πολύ σπάνια οι ευρυαγγείες μπορεί να συνδέονται με κάποιο αγγειακό πρόβλημα-κάτι που συμβαίνει πιο συχνά με τους κιρσούς, δηλαδή τις μεγαλύτερες φλέβες- αλλά αισθητικά ενοχλούν πολλές γυναίκες γιατί είναι ορατές κάθε φορά που θέλουν να φορέσουν μια φούστα ή ένα σορτσάκι. Οι ευρυαγγείες οφείλονται σε κληρονομικότητα και στις ορμόνες και επιβαρύνονται με καθιστική ζωή ή υπερβολική ορθοστασία, παχυσαρκία, ηλιοφάνεια, υψηλή θερμοκρασία.

Ποια είναι η θεραπεία;
Τη σκληροθεραπεία γιατί είναι δοκιμασμένη και αποτελεσματική μέθοδος. Η διαδικασία είναι σχετικά ανώδυνη και δεν απαιτείται αναισθησία ενώ πραγματοποιείται στο ιατρείο. Οι ενέσεις σκληροθεραπείας γίνονται με πολύ μικρές βελόνες. Ο γιατρός εγχέει τοπικά σκληροθεραπευτικές ουσίες στις ευρυαγγείες με πρωταγωνιστή την πολυδοκανόλη. Με την παραπάνω χημική ουσία κλείνει ο αυλός του προβληματικού αγγείου και αυτές δεν είναι ορατές. Συνολικά χρειάζονται από 1-3 επισκέψεις που γίνονται ανά 6-8 εβδομάδες. Οι ευρυαγγείες αχνοφαίνονται σταδιακά μέχρι που εξαφανίζονται τελείως, όπως και τα συμπτώματα που τις συνοδεύουν. Η σκληροθεραπεία μπορεί να γίνει και σε πολύ μικρούς κιρσούς, αλλά τις περισσότερες φορές η θεραπεία-κλειδί για αυτές τις μεγάλες φλέβες είναι το χειρουργείο για το οποίο υπεύθυνος είναι ο αγγειοχειρουργός.

Ποιος είναι ο χρόνος αποθεραπείας;
Αμέσως μετά τη διαδικασία η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές της! Για 1 εβδομάδα θα φορά ειδικές ελαστικές κάλτσες για τη φλεβίτιδα και θα έχει μικρές μελανιές και πρήξιμο τα οποία υποχωρούν πολύ γρήγορα. Η ιδανική εποχή για να κάνει κανείς τη σκληροθεραπεία είναι λίγο πριν το καλοκαίρι κι αυτό γιατί η ηλιοφάνεια επιδεινώνει το πρόβλημα. Διαφορετικά εκείνες τις μέρες η γυναίκα δεν πρέπει να εκτεθεί στον ήλιο.

Οι ευρυαγγείες εξαφανίζονται για πάντα;
Στα σημεία όπου γίνονται οι ενέσεις οι ευρυαγγείες εξαλείφονται. Ωστόσο, επειδή το πρόβλημα αυτό είναι και ορμονικό και εξαρτάται από τον τρόπο ζωής δεν αποκλείεται μετά από κάποια χρόνια να εμφανιστούν σε άλλα σημεία στα πόδια. Γι’ αυτό εμείς οι γιατροί τονίζουμε πόσο σημαντικό είναι κάποιος να προσέχει τη διατροφή του, να μην έχει παραπανίσια κιλά, να γυμνάζεται, να περπατά, να μην καπνίζει. Στους επιβαρυντικούς παράγοντες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η παχυσαρκία, η λήψη αντισυλληπτικών, η ορθοστασία, η καθιστική ζωή, ακόμα και η γυμναστική που προκαλεί κραδασμούς, όπως τζόγκινγκ, πλατφόρμες δόνησης, αλλά και η ζέστη και η σάουνα. Συστήνουμε οι ασθενείς να έρχονται για παρακολούθηση κάθε χρόνο, ώστε να μπορούμε να επέμβουμε εγκαίρως.

τελευταιες δημοσιευσεις

Ροδοπουλου Βιλλυ

Έχετε απορίες;

κλείστε

Online Ραντεβού

parisBanner2019

bannerMiami

bannerSite

Bangkok2018BannerRod

parisBanner2018