Κοιλιοπλαστική

Η κοιλιοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση που αφορά την αφαίρεση δέρματος και λίπους απο τα κατώτερα 2/3 του κοιλιακού τοιχώματος και την σύσφιξη των κοιλιακών μυών.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΓΧΕΙΡΙΣΗΣ

H χειρουργική αυτή πράξη, έχει την δυνατότητα να μειώσει δραματικά το μέγεθος μιας προεξέχουσας κοιλιάς και να βελτιώσει αισθητά το σχήμα του σώματος. Δεν έχει σκοπό την μείωση του βάρους του σώματος και με κανένα τρόπο δεν πρέπει να θεωρείται ως τέτοια μέθοδος.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ / ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Οι ιδανικοί υποψήφιοι για αυτήν την εγχείρηση ειναι γυναίκες και άνδρες, που έχουν καλή υγεία και ενοχλούνται από το μέγεθος και σχήμα του κοιλιακού τοιχώματος και από την υπερβολική εναπόθεση λίπους και χαλαρότητας του δέρματος και η οποία δεν αντιμετωπίζεται πλέον με την δίαιτα και την άσκηση.

Η εγχείριση ενδείκνυται επίσης για ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε γαστρεντερολογικές εγχειρήσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας (bariatric surgery) και έχουν χάσει σημαντικό βάρος, με αποτέλεσμα σημαντική λιποδυστροφία της κοιλιάς.

Υποψήφιες για κοιλιοπλαστική ειναι και γυναίκες μετά από πολλαπλές κυήσεις που έχουν υποστεί χαλάρωση των κοιλιακών μυών και δερματοχαλάρωση που δεν δύναται να διορθωθεί με άσκηση.

Ασθενείς που πρόκειται να αρχίσουν συγκεκριμένο διαιτολογικό πρόγραμμα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσουν την δίαιτα και μετά να υποβληθούν σε κοιλιοπλαστική. Επίσης όσες γυναίκες προγραμματίζουν μελλοντικές κυήσεις θα πρέπει να περιμένουν, γιατι οι κοιλιακοί μύες που υπόκεινται σε χειρουργική σύσφιξη κατά την κοιλιοπλαστική, θα χαλαρώσουν ξανά με την κύηση.

Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε προηγούμενες συγκεκριμένες εγχειρήσεις στην κοιλιά με αποτέλεσμα να έχουν ουλές σε συγκεκριμένα σημεία, είναι πιθανόν να μην μπορεί να υποβληθούν σε κοιλιοπλαστική.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η εγχείρηση αυτή μπορεί να συνδυασθεί με άλλες εγχειρήσεις, όπως λιποαναρρόφηση ή μειωτική ή αυξητική μαστών.

ΚΕΡΔΗ

Η κοιλιοπλαστική μπορεί να βελτιώσει αισθητά την όψη του κοιλιακού τοιχώματος και κατ’επέκταση την ψυχολογία και αυτοπεποίθηση του υποψήφιου. Πρέπει όμως ο ασθενής να γνωρίζει ότι οι επιδιώξεις της/του πρέπει να είναι ρεαλιστικές.

ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ – ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Κατά την αρχική συνάντηση με τον πλαστικό χειρούργο θα γίνει κλινική εξέταση και ενδελεχής συζήτηση που αφορά τα πάντα γύρω από την εγχείρηση (ενδείξεις, αντενδείξεις, ρίσκα, κέρδη, επιπλοκές, μετεγχειρητική πορεία) και θα ληφθούν φωτογραφίες.

Εκτός από τις συνηθισμένες προεγχειρητικές εξετάσεις (γενική αίματος, γενική ούρων, ηλεκτρολύτες, ουρία, κρεατινίνη, σάκχαρο, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος) σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που υπάρχει υποψία να συνυπάρχει κήλη του κοιλιακού τοιχώματος, ίσως χρειαστεί να γίνει αξονική τομογραφία κοιλίας (CT scan) και εξέταση από γενικό χειρούργο. Ασθενείς που καπνίζουν ιδανικά θα πρέπει να κόψουν το κάπνισμα για δυο μήνες πριν την εγχείρηση για να έχουν ιδανικά αποτελέσματα.

Πριν την εγχείρηση θα λάβετε συγκεκριμένες γραπτές οδηγίες, σχετικά με δίαιτα, αποφυγή η λήψη φαρμάκων και βιταμινών, διακοπή καπνίσματος και την ηλιοθεραπεία πριν και μετά το χειρουργείο. Εάν αναπτύξετε κάποιο κρύωμα (συνάχι, βήχα) η λοίμωξη, μπορεί το χειρουργείο να αναβληθεί για λίγες ημέρες.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗΣ

Η εγχείρηση γίνεται σε γενικό νοσοκομείο, με γενική αναισθησία κατά προτίμηση. Πριν την αναισθησία και με τον/την ασθενή σε όρθια και μετά σε οριζόντια θέση θα σχεδιαστούν η τομή, που γενικά μοιάζει με την τομή της καισαρικής τομής και έχει ένα οριζόντιο σκέλος πάνω από το εφηβαίο με δυο εκατέρωθεν επεκτάσεις υπό γωνιά (βλέπε σχήμα). Η τομή σχεδιάζεται ώστε να κρύβεται εάν φοράει η/ο ασθενής μαγιό. Κατόπιν το κοιλιακό τοίχωμα παρασκευάζεται και ανασηκώνεται με τέτοιο τρόπο έως το επίπεδο των κατωτέρων θωρακικών πλευρών. Οι όρθοι κοιλιακοί μύες κατόπιν συρράφονται για να διορθωθεί η διάτασή τους και να ενισχυθεί η δύναμη του κοιλιακού τοιχώματος.

Το παρασκευασθέν δέρμα και λίπος τραβιέται προς τα κάτω και το παραπανήσιο κομμάτι δέρμα και λίπος αφαιρείται. Ο ομφαλός δεν κόβεται, απλά τοποθετείται σε μια νέα θέση του τοιχώματος που τραβιέται προς τα κάτω με μια στρογγυλή τομή. Μετά οι τομές κλείνονται με συνδυασμό απορροφήσιμων η μη ραμμάτων. Πριν την σύγκλειση των τομών είναι δυνατόν να γίνει συμπληρωματική λιποαναρρόφηση στα πλάγια της κοιλιάς για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Τοποθετούνται μια η δυο παροχετεύσεις που αφαιρούνται σε λίγες ημέρες.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ / ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΔΙΑΜΟΝΗ

Μετά το χειρουργείο θα μεταφερθείτε στο δωμάτιο σας. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι περίπου μια με δυο ημέρες, με την πλειοψηφία των ασθενών να παίρνουν εξιτήριο την επομένη του χειρουργείου.

Την ημέρα του χειρουργείου, το απόγευμα θα αρχίσετε διατροφή με υγρά που θα επεκταθεί σε κανονική δίαιτα εάν δεν έχετε ναυτία. Ο πόνος από την εγχείρηση είναι μέτριος και αντιμετωπίζεται συνήθως με δισκία και ενέσιμα. Διαρκεί συνήθως λίγες ημέρες. Με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού ο ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι την ίδια ημέρα, για αποφυγή θρομβώσεων στα πόδια. Ο ασθενής φοράει ειδικές αντιθρομβωτικές κάλτσες όσο είναι στο νοσοκομείο. Μετά το χειρουργείο ο ασθενής θα φοράει ειδικό κορσέ για περίπου τέσσερις με έξι εβδομάδες.

Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο, εάν μπορεί να φάει κανονική δίαιτα, να περπατήσει με η χωρίς βοήθεια, να μπορεί να αυτοεξυπηρετείται και γενικά να αισθάνεται καλά. Η πρώτη επίσκεψη στον ιατρό γίνεται σε μια εβδομάδα.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΕΞΩΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Τις πρώτες ημέρες θα υπάρχει οίδημα (πρήξιμο) και μελανιές που σταδιακά θα υποχωρούν (το μεγαλύτερο μέρος του πρηξίματος υποχωρεί σε δυο με τρεις εβδομάδες). Ο πόνος θα μειώνεται συνεχώς και αντιμετωπίζεται με δισκία. Οι γάζες συνήθως μένουν ως έχουν για δυο ημέρες, μετά αφαιρούνται και ο/η ασθενής μπορεί να κάνει κανονικά μπάνιο (αν μείνει η παροχέτευση για πάνω από δυο ημέρες τότε μπάνιο επιτρέπεται αφού αφαιρεθεί η παροχέτευση).

Ο/η ασθενής θα πρέπει περιπατάει και να μην κάθεται κλινήρης συνεχεία για να μην υποστεί θρομβώσεις. Ο κορσές θα πρέπει να φοριέται συνεχώς για τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες. Γυμναστική και άρση βάρους (βαλίτσες κλπ) επιτρέπεται μετά τις τέσσερις εβδομάδες. Γρήγορο βάδισμα όμως επιτρέπεται με μέτρο. Οδήγηση επιτρέπεται μετά τις δυο εβδομάδες. Ο ασθενής συνήθως επιστρέφει στην εργασία του μετά από τουλάχιστον μια εβδομάδα, αναλόγως το είδος της εργασίας. Οι ουλές θα βελτιώνονται συνεχώς και η τελική τους μορφή θα φαίνεται σε εννέα μήνες περίπου. Οι ουλές δεν εξαφανίζονται πάντως ποτέ.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Όπως σε κάθε επέμβαση, ακόμα και εάν τηρηθούν όλοι οι κανόνες, είναι δυνατόν να συμβούν επιπλοκές, τις όποιες πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής. Αυτές είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν:

  1. Λοίμωξη του τραύματος, που αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και μερικές φορές αφαίρεση των διαπυηθεντων ιστών.
  2. Θρόμβωση των φλεβών των κάτω άκρων, η οποία συνήθως εμφανίζεται σε άτομα που δεν κινούνται μετά το χειρουργείο και είναι παχύσαρκα.
  3. Σε βαρείς καπνιστές είναι δυνατόν να παρατηρηθούν προβλήματα με την ίαση των τραυμάτων, γι' αυτό το λόγο συνιστάται διακοπή για περίπου δυο μήνες πριν το χειρουργείο.
  4. Πιθανά προβλήματα με την επούλωση μπορεί να συναντήσουν και διαβητικοί ασθενείς.
  5. Η τελική μορφή των ουλών δεν δύναται να προβλεφθεί. Άσχημες ουλές (υπερτροφικές, χηλοειδή, μελαχρωματικές ουλές, ατροφικές, πλατιές ουλές) δεν συναντώνται συχνά, αλλά αν συμβούν αντιμετωπίζονται με χειρουργικές η μη μεθόδους.
  6. Συλλογή ορώδους υγρού. Αυτό το υγρό συνήθως απορροφάται από μονό του, μερικές φορές αφαιρείται με σύριγγα.

 

τελευταιες δημοσιευσεις

Ροδοπουλου Βιλλυ

Έχετε απορίες;

κλείστε

Online Ραντεβού

parisBanner2019

bannerMiami

bannerSite

Bangkok2018BannerRod

parisBanner2018