Γυναικομαστία

Η γυναικομαστία στους άνδρες ορίζεται ως η εξεσημασμένη ανάπτυξη του ανδρικού μαστού. Η γυναικομαστία μπορεί να οφείλεται στην ανάπτυξη του μαζικού αδένα, αυξημένη συλλογή λιπώδους ιστού ή στον συνδυασμό και των δύο παραγόντων. Περίπου το 30% των ανδρών αναπτύσσουν γυναικομαστία κατά την διάρκεια της μέσης ηλικίας.

Κατά την διάρκεια της επέμβασης της γυναικομαστίας, ο χειρουργός αφαιρεί τον μαζικό αδένα μέσω μιας μικρής τομής περί της θηλής. Η αφαίρεση του λίπους γίνεται με λιποαναρρόφηση. Σε περιπτώσεις μεγάλου βαθμού γυναικομαστίας μπορει να γίνει επέμβαση μειωτικής μαστού, όπως γίνεται και για την αντιμετώπιση του μεγάλου γυναικείου στήθους. Οι τομές μετά το χειρουργείο της γυναικομαστίας συνήθως επουλώνονται καλά και μπορεί να φαίνονται ελάχιστα στο κάτω τριτημόριο της θηλής.

Μετά την επέμβαση, οι ασθενείς πρέπει να φορούν για ένα μήνα ελαστικό μπούστο. Τα στήθη θα είναι πρησμένα, με μώλωπες και αρκετά ευαίσθητα για λίγες μέρες αλλά ο πονος δεν είναι έντονος και μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με από του στόματος αναλγητικά.

Από τις σπάνιες πιθανές επιπλοκές της επέμβασης της γυναικομαστίας η συχνότερη είναι το αιμάτωμα που συμβαίνει συνήθως τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση και πρέπει ο ασθενής να επιστρέψει στο χειρουργείο για να αντιμετωπιστεί. Άλλη πιθανή επιπλοκή είναι η φλεγμονή που εάν συμβεί θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με χορήγηση της κατάλληλης αντιβίωσης.Επίσης οι ασθενείς μπορεί να παρατηρήσουν πρήξιμο και μούδιασμα, συνήθως παροδικά, στην περιοχή του στήθους.  Τέλος, η συλλογή ορώδους υγρού, ειδικά μετά την αντιμετώπιση μεγάλης γυναικομαστίας, μπορεί να εμφανιστεί και ίσως απαιτηθεί παροχέτευση του στο ιατρείο.

Testimonials