Λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση (ή λιπογλυπτική) είναι μια χειρουργική επέμβαση που αφορά την αφαίρεση λιπώδους ιστού από συγκεκριμένες περιοχές του Σώματος (κοιλιά, μηρούς, γόνατα, λαιμός).

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗΣ

H χειρουργική αυτή πράξη έχει ως σκοπό την αισθητική βελτίωση του σχήματος συγκεκριμένων περιοχών του Σώματος, από μόνη της η σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις, όπως η κοιλιοπλαστική. Δεν έχει σκοπό την ελάττωση του βάρους μας, για το οποίο η δίαιτα και η άσκηση είναι οι ενδεδειγμένες λύσεις.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ / ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Οι ιδανικοί υποψήφιοι για αυτήν την εγχείρηση είναι γυναίκες και άνδρες, που έχουν καλή υγεία και βάρος στα πλαίσια των φυσιολογικών ορίων και ενοχλούνται από τοπικές συγκεντρώσεις λιπώδους ιστού, οι οποίες δημιουργούν δυσαναλογίες και ασυμμετρίες. Αυτές οι τοπικές εναποθέσεις λίπους αρκετές φορές είναι κληρονομικές και δεν ανταποκρίνονται σε δίαιτες και άσκηση. Τότε μόνο είναι δυνατόν η λιποαναρρόφηση να βοηθήσει.
Η εγχείρηση ενδείκνυται και ως βοηθητικό μέσο για ασθενείς που υποβάλλονται σε άλλες αισθητικές επεμβάσεις, όπως η κοιλιοπλαστική, η μειωτική μαστών, η ρυτιδεκτομή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αν και είναι δυνατόν η λιποαναρρόφηση να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία, τα καλύτερα αποτελέσματα αναδεικνύονται σε ασθενείς με καλή ελαστικότητα του δέρματος, χωρίς δερματοχάλαση. Σε αρκετούς ηλικιωμένους ασθενείς το δέρμα έχει χάσει την ελαστικότητα του και μετά την αφαίρεση του λιπώδους ιστού, το δέρμα δεν συσφίγγεται, με αποτέλεσμα η δερματολιπεκτομή να είναι απαραίτητη.

Οι πιο συνηθισμένες περιοχές όπου η λιποαναρρόφηση ενδείκνυται είναι οι εξής:

  • Κοιλιά και πλάγια κοιλιακά τοιχώματα.
  • Εσωτερικοί και εξωτερικοί μηροί.
  • Εσωτερικά γόνατα
  • Γαστροκνημία
  • Άνω μέρος των βραχιόνων
  • Λαιμός
  • Στήθος
  • Θωρακικό τοίχωμα

Η λιποαναρρόφηση επίσης ενδείκνυται και για την θεραπεία της γυναικομαστίας, μόνη η σε συνδυασμό με την υποδόρια μαστεκτομή.
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος απώλειας βάρους, ούτε είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της “κυτταρίτιδας” (cellulite).

ΚΕΡΔΗ

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να βελτιώσει αισθητά το σχήμα και την συμμετρία διαφόρων περιοχών του Σώματος και κατ’ επέκταση την ψυχολογία και αυτοπεποίθηση του υποψηφίου. Πρέπει όμως ο ασθενής να γνωρίζει ότι οι επιδιώξεις της/του   πρέπει να είναι ρεαλιστικές.

ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ – ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Κατά την αρχική συνάντηση με τον πλαστικό χειρουργό θα γίνει λήψη λεπτομερούς ιστορικού, κλινική εξέταση και ενδελεχής συζήτηση που αφορά τα πάντα γύρω από την εγχείρηση (ενδείξεις, αντενδείξεις, ρίσκα, κέρδη, επιπλοκές, μετεγχειρητική πορεία) και θα ληφθούν φωτογραφίες.

Η κλινική εξέταση  περιλαμβάνει επίσης την μέτρηση του βάρους, λιπομέτρηση και μέτρηση του δείκτη μάζας Σώματος. Εκτός από τις συνηθισμένες προεγχειρητικές εξετάσεις (γενική αίματος, γενική ουρών, ηλεκτρολύτες, ουρία, κρεατινίνη, σάκχαρο, ηλεκτροκαρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος), σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που υπάρχει υποψία ορμονικών διαταραχών γίνονται αιματολογικός ορμονικός έλεγχος και εξέταση από ενδοκρινολόγο.

Επίσης συνιστάται συμβουλευτική εξέταση από διαιτολόγο / διατροφολόγο. να συνυπάρχει κήλη του κοιλιακού τοιχώματος, ίσως χρειαστεί να γίνει αξονική τομογραφία κοιλίας (CT scan) και εξέταση από γενικό χειρούργο. Ασθενείς που καπνίζουν ιδανικά θα πρέπει να κόψουν το κάπνισμα για δυο μήνες πριν την εγχείρηση για να έχουν ιδανικά αποτελέσματα.

Πριν την εγχείρηση  θα λάβετε συγκεκριμένες γραπτές οδηγίες, σχετικά με δίαιτα, αποφυγή η λήψη φαρμάκων και βιταμινών, διακοπή καπνίσματος και την ηλιοθεραπεία πριν και μετά το χειρουργείο. Εάν αναπτύξετε κάποιο κρύωμα (συνάχι, βήχα) η λοίμωξη, μπορεί το χειρουργείο να αναβληθεί για λίγες ημέρες.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗΣ

Η εγχείρηση γίνεται σε γενικό νοσοκομείο, με γενική αναισθησία κατά προτίμηση. Πριν την αναισθησία και με τον/την ασθενή σε όρθια, θα σχεδιαστούν με τη σύμφωνη γνώμη του ασθενούς οι περιοχές προς θεραπεία.

Οι τομές που χρησιμοποιούνται είναι μήκους λίγων χιλιοστών και σχεδιάζονται έτσι ώστε να κρύβονται σε φυσικές γραμμές του Σώματος. Μέσα από τις τομές αυτές εγχύεται υπό πίεση ειδικό υγρό που περιέχει φυσιολογικό ορό, τοπικό αναισθητικό (ξυλοκαϊνη, το ίδιο αναισθητικό που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι) και επινεφρίνη (αδρεναλίνη).

Η έγχυση του υγρού αυτού γίνεται και για να υποβοηθηθεί τεχνικά η λιποαναρρόφηση, αλλά και για να μειωθεί η απώλεια αίματος και να επιτευχθεί τοπική αναισθησία. Κατόπιν εισάγονται μέσω των ίδιων τομών ειδικές κοίλες κάννουλες (διαφόρων μεγεθών και σχημάτων) οι οποίες συνδέονται με μια συσκευή αρνητικής πιέσεως.

Με την καθοδήγηση του χειρούργου η συσκευή αρνητικής πιέσεως κυριολεκτικά «ρουφάει» το ανεπιθύμητο λίπος. Λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει τόσο σε επιπολης όσο και σε εν τω βάθει επίπεδο. Μια παραλλαγή της τεχνικής αυτής είναι η μετάδοση υπέρηχων στις προ λιποαναρρόφηση περιοχές, ώστε το λίπος να «λιώσει» και να αναρροφηθεί πιο εύκολα. Οι τομές κλείνονται με συνδυασμό απορροφήσιμων η μη ραμμάτων και κατόπιν τοποθετούνται ειδικές συμπιεστικοί επίδεσμοι.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ / ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ  ΔΙΑΜΟΝΗ

Μετά το χειρουργείο θα μεταφερθείτε στο δωμάτιο σας. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι περίπου μια ημέρα, με την πλειοψηφία των ασθενών να παίρνουν εξιτήριο την ίδια η την επομένη του χειρουργείου.

Την ημέρα του χειρουργείου, το απόγευμα θα αρχίσετε διατροφή με υγρά που θα επεκταθεί σε κανονική δίαιτα εάν δεν έχετε ναυτία.  Ο πόνος από την εγχείρηση είναι μέτριος και αντιμετωπίζεται συνήθως με δισκία και ενέσιμα. Διαρκεί συνήθως λίγες ημέρες. Με τη βοήθεια του νοσηλευτικού προσωπικού ο ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι την ίδια ημέρα, για αποφυγή θρομβώσεων στα πόδια. Ο ασθενής φορεί ειδικές αντιθρομβωτικές κάλτσες όσο είναι στο νοσοκομείο. Μετά το χειρουργείο ο ασθενής θα φοραεί ειδικούς συμπιεστικούς επιδέσμους, κάλτσες η κορσέδες για περίπου τέσσερις με έξι εβδομάδες.

Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο, εάν μπορεί να φάει κανονική δίαιτα, να περπατήσει με η χωρίς βοήθεια, να μπορεί να αυτοεξυπηρετείται και γενικά να αισθάνεται καλά. Η πρώτη επίσκεψη στον ιατρό γίνεται σε μια εβδομάδα.

ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΗ ΕΞΩΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Τις πρώτες ημέρες θα υπάρχει οίδημα (πρήξιμο) και μελανιές που σταδιακά θα υποχωρούν (το μεγαλύτερο μέρος του πρηξίματος υποχωρεί σε δυο με τρεις εβδομάδες). Ο πόνος θα μειώνεται συνεχώς και αντιμετωπίζεται με δισκία. Οι γάζες συνήθως μένουν ως έχουν για δυο ημέρες, μετά αφαιρούνται και ο/η ασθενής μπορεί να κάνει κανονικά μπάνιο.

Ο/η ασθενής θα πρέπει να περιπατάει και να μην κάθεται κλινήρης συνέχεια για να μην υποστεί θρομβώσεις. Γυμναστική και άρση βάρους (βαλίτσες κλπ) επιτρέπεται μετά τις τέσσερις εβδομάδες. Γρήγορο βάδισμα όμως επιτρέπεται με μέτρο. Οδήγηση επιτρέπεται μετά τις δυο εβδομάδες. Ο ασθενής συνήθως επιστρέφει στην εργασία του μετά από τουλάχιστον μια εβδομάδα, αναλόγως το είδος της εργασίας. Οι ουλές θα βελτιώνονται συνεχώς και η τελική τους μορφή θα φαίνεται σε εννέα μήνες περίπου. Οι ουλές δεν εξαφανίζονται πάντως ποτέ.

ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Όπως σε κάθε επέμβαση, ακόμα και εάν τηρηθούν όλοι οι κανόνες, είναι δυνατόν να συμβούν επιπλοκές, τις οποίες πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής. Αυτές είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν:

Λοίμωξη του τραύματος, που αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και μερικές φορές αφαίρεση των διαπυηθέντων ιστών.
Θρόμβωση των φλεβών των κάτω άκρων, η οποία συνήθως εμφανίζεται σε άτομα που δεν κινούνται μετά το χειρουργείο και είναι παχύσαρκα.
Σε  βαρείς καπνιστές είναι δυνατόν να παρατηρηθούν προβλήματα με την ίαση των τραυμάτων, γι’ αυτό το λόγο συνιστάται διακοπή για περίπου δυο μήνες πριν το χειρουργείο.

Πιθανά προβλήματα με την επούλωση μπορεί να συναντήσουν και διαβητικοί ασθενείς.

Η τελική μορφή των ουλών δεν δύναται να προβλεφτεί. Άσχημες ουλές (υπερτροφικές, χηλοειδή, μελαχρωματικές ουλές, ατροφικές, πλατιές ουλές) δεν συναντώνται συχνά, αλλά αν συμβούν αντιμετωπίζονται με χειρουργικές η  μη μεθόδους.

  • Συλλογή ορώδους υγρού. Αυτό το υγρό συνήθως απορροφάται από μόνο του, μερικές φορές αφαιρείται με σύριγγα.
  • Αιματώματα που απορροφούνται από μόνα τους.
  • Προσωρινές υπαισθησίες από τραυματισμό μικρών αισθητικών νεύρων
  • Ασυμμετρίες η ανωμαλίες / ρυτίδιασμα του δέρματος.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις λιπώδους εμβολής.

Οι επιπλοκές αυτές ελαττώνονται σημαντικά αν ο ιατρός επιλέξει σωστά τους ασθενείς και ο ασθενής ακολουθήσει τις οδηγίες του ιατρού.

Testimonials